ETT ÖGONBLICK: Alx Danielsson, Racingstjärnan som ska slå rekord och leda nybörjare till sitt första Time Attack på Mantorp Park 5-6 Juli!

STCC-210913113828162Han är ständigt omtalad i sammanhang som NASCAR, PR-samarbeten med t.ex. Alexander ”The Mauler” Gustafsson och en ständigt anlitad racingstjärna med testförare inom F1 som starkaste punkt i sitt CV.

Alx Danielsson är dock i grund och botten en stor motorentusiast, och Time Attack har alltid varit en favoritgren för Jämtlänningen.

5-6 Juli medverkar han på Time Attack Festival. Rekord på Mantorp Park är i stor omedelbar fara!

Första gången folk från redaktionen på TAnu.se kom i kontakt med Alx var i samband med ett inofficiellt ”Time Attack-rekord” på Mantorp Park 2009.

Han kunde tidigt på dagen sätta ett rekord på 1.21,7 med en SMR-preppad Porsche GT2 (KLICKA FÖR FILM!).

Utan hjälm, med passagerare och ”bara för att visa spårval” hoppade han sedan in i SUPERIOR IMPORTS DEMOBIL och körde den på 1.24,9.

Självklart första turen i en höger-styrd sportbil, och än idag bästa tid det ekipaget kört… ruskigt snabbt för en sann gatbil med AC etc; och dessa historier om Alx duggar tätt ända sedan dess!

 

Superior TV: Time Attack är här – Allt du behöver veta om Sveriges nya Motorsport (Kinnekulle 2012) from Superior Media on Vimeo.

– – – –

Alx är i full färd med att spika nytt staket kring villan i Storvreta, några km norr om Uppsala där han hör hemma med sin sambo Sandra och barnen Lexi & Oliver. 

Han är enormt förväntansfull på TA-Festival, där det inte bara ska sättas rekordtider med vassa ekipage- utan ”nya” förare skall introduceras till sporten och förhoppningsvis starkt överväga en säsong i TAnu.se en vacker dag.

[TAnu.se]: Hey Alx! Tack för din kommande medverkan på vår ”Time Attack Festival” kommande helg, är många som ser fram emot din närvaro av flera orsaker. Hur är det själv med förväntningar?

[Alx Danielsson]: Hejsan! Jotack, det kommer bli ett sant nöje.

Dessa typer av event är inget nytt för mig och tycker konceptet är riktigt bra. Fin balans mellan att de värsta bilarna blir lite av ett ”dragplåster”, men att det finns massor av möjlighet till körning även för lite vanligare trackday-åkare.

Förväntningar och förväntningar… Jag tycker det ska bli lika kul att se folk som kanske inte provat bana förut få lite ”vind i seglen” lika mycket som att det förhoppningsvis kommer gå riktigt fort för vissa ekipage innan helgen är över.

Du har ju en diger lista av uppdrag på plats, bl.a. är det ju en trio bakhjulsdrivna Time Attack-ikoner ur serien TAnu.se som ska få göra ”World Time Attack Superlaps”, med dig bakom ratten i vissa. Kommentarer?

Det kommer vara full upp! Av de som ni låtit mig avslöja ska komma är det tre som verkligen sticker ut, och man är tämligen bekant med.

Formatet med att för publikens underhållnings skull få ett varv på sig med i stort sett fri bana är superläckert, samarbete och World Time Attack Challenge status gör det hela bara kryddigt till tusen.

Valtonens RX-7 ska på pappret klå både Burströms Porsche (bästa tid av Alx 1.19,3) och Robins Supra (bästa tid 1.23,7), för min egen del vet jag redan nu att senaste (1.19) var en tid jag kommer putsa- men sedan är det “hands off” i att sia vem av förarna som blir snabbast.

Kan avgöras av att förarna/teamen har koll på det tekniska och rätt setup för dagen!

Superlaps

Du har även tagit dig an något som väcker nostalgi från din karriär inom Formel, som kröntes med test för Renault F1. Nicklas Laines gamla F3000-chassie är kapabelt till sanslösa tider i händerna på rätt pilot… känns upplagt för ren slakt av konkurrensen där? 

Han får anses som ett ”wild card” då det inte är en kaross bil. Men kan ju vara kul inslag och sätta en referens med?

Jag tror det finns en 1.0x.xx tid där. Den är så sjukt lätt och t.o.m. på en dålig setup ska jag kunna köra så fort. Låg vikt & 400+ RWHP = Det kommer gå farligt snabbt i den.

Om vi byter fokus helt och pratar lite om de ”Time Attack examinationer” för nybörjare du ska hålla i… förklara varför folk ska våga sig till banan och hur du kommer hjälpa dom fortlöpande under dagen?

Det ska bli jättekul! Iden med att ha “Time Attack-examen” som fortlöper medan Skandinaviens snabbaste bilar kör Superlaps är genial, de som anmält sig till nybörjar-passet ska få med sig några riktigt fina tricks som jag lärt mig under tusentals varv runt min hemmabana Mantorp Park. 

Kommer hålla en presentation på morgonen så alla känner sig välkomna, och med hjälp av förare från TAnu.se-serien kommer vi sedan i depån samlas efter varje pass för att låta folk ventilera.

Det kommer vara lite lägre tempo och antal bilar på banan dessa pass. Men inför dagens s.k. ”Time Attack examen” peppar vi upp alla, målet är att sätta en referenstid som man nästa år ska återkomma och slå. Enkelt!

Du låter nästan mer exalterad över detta än att ratta allt från sinnes-sjuka Formel-bilar, 800+HK monster och dylikt…?

Jag har varit förarcoach och jobbat nära racingteam i många år för att hitta rätt ”setups”.

Det är väldigt roligt att vinna race och sätta rekord etc, men faktiskt är det nog vanligt bland vi som jobbar med detta (proffs) att känna lika stor belönande känsla när man kan påverka andra att bli bättre på det de brinner för.

Det är väldigt bra jobbat av TAnu.se att vi tillsammans kunnat rita upp detta upplägg, vanligtvis är det tyvärr lite av en plånboks-fråga att få konsultation som detta.

Men nu tycker jag prislappen (750:-) verkligen bjuder in folk att få mycket körning och under den ha stöd i ryggen!

skyline_r34_gtr_alx_danielsson2

Då hoppas vi på 20 piloter som är mer än nöjda när dagen är slut med att ha ”provat” Time Attack. Till sist, vad är roligast av allt du gjort- är det NASCAR som du aktivt satsar på eller något annat? 

Vilken usel fråga, haha! Allt är roligt och omväxling förnöjer. Ratta monstertruck eller bränna däck i Drifting. Bilsport har så bred bas så varför måla in sig i ett hörn? 

F1 var en dröm givetvis och vi kom långt, samma med NASCAR som vi kontinuerligt jobbar med för att sjösätta race inom. Samtidigt är hela ursprunget till Time Attack med Japanska tokiga tuners som gör allt för ett snabbt varv något magiskt också.

Nej, kass fråga och passar på den haha!

Okay! Då ska vi inte störa mer, och önskar lycka till med staket-bygget. Vi ses på Mantorp Park 5-6 Juli!

Absolut, tyvärr inte bästa vädret här för detta projekt… men har tjuvkikat på prognosen till Mantorp som ser väldigt bra ut ut. Kommer bli en toppen helg, hejs!

– – – – –

Tveka inte att ställa frågor på anmalan@timeattacknu.se eller ringa Micke (+46738121190) eller Pontus (+46702552384).

I nuläget finns total 7 platser till nybörjarpassen kvar, missa inte att LÄSA MER OM TA-FESTIVAL HÄR (KLICKA!).