PRO UNLIMITED TEST (P.U.T.): Vi summerar Time Attack säsongen 2014 – (Slicks, kaross-bilar med valfri grundkonstruktion & ursprung + Fri effekt)

_MG_0033Inför vårt nya koncept ”KING OF MANTORP 2014” infördes även i samarbete med huvudsponsorn TURBOHUSET AB en helt ny relativt förutsättningslös tävlingsklass: Pro Unlimited Test (förkortad P.U.T.).

Då vi redan hade en otrolig ”konceptbil” som skulle hjälpa oss leda utvecklingen av topp-klassen tävlingsmässigt, så kände vi att med den efterfrågan VALTONEN MOTORSPORT skapat- det kanske var värt att sjösätta en hel klass för detta ändamål. 

Med oss på skeppet fick vi till första deltävlingen med bl.a. en jätteprofil inom Time Attack vid namn Richard Cornacchini med sin ”SMR-special” Porsche RS-R, samt en ohyggligt snabb BME E30 från Finland som Jari Valtti äger och VALTONEN utvecklat aero till.

Denna fight med sanslösa rekordtider på löpande band på Mantorp, gjorde att det tillslut var hela 10st ekipage i klassen. Nu vill vi berätta mer om dessa galningar och deras ”oklassade” monster till bilar!

Vi kommer följa samma format när vi summerar samtliga klasser (4+1) och hoppas ni delar med er informationen till körsugna vänner.

Intresseanmälningar för 2015 går redan nu att göra på anmalan@timeattacknu.se, de officiella paketen för tävlan 2015 släps under September månad.

Foton: Martin Fördal Persson – BILBILDER.SE

_MG_9363

(Två otroliga profiler inom Time Attack, mycket p.g.a sin snabbhet och kunnande att bygga bilar. T.v Richard Cornacchini och T.h Christian Valtonen.)

– – –

KORT FÖRKLARING P.U.T.:

PUT är den enklaste klassen vi har, men med de mest avancerade byggena. Här kan gamla racebilar, karossbyggen med rör-ramar i grunden och egentligen det mesta hem-snickrade i vårt kunniga bilbyggar-land ta en startplats.

Det är strikta säkerhets-reglementen, och bilarna besiktas att följa dem extra hårt. Men utöver det är det fri trimning och nästintill fri aero.

Detta är bland Sveriges absolut snabbaste fordon, och på samtliga tre banor vi körde i år är det TAnu.se PUT-bilar som tagit rekord ibland många år gamla till under vårt flagg.

Då många uttryckt att den liberala och okomplicerade tävlingsformen är precis det komplement som behövs till tävlingsserien, så kommer klassen fortsätta 2015 utan större ingrepp.

Vi ser fram emot att ha detta komplement inom Time Attack-mästerskapet, där de som verkligen på ett Unlimited och kompromisslöst sätt vill jaga snabbare varvtider personligen… får chansen att göra det under vårt stabila arrangerande.

LÄS HELA REGLEMENTET HÄR:

_MG_4035_mids

(En av Skandinaviens snabbaste Midsommar-hälsningar? Tack vare den otroliga popularitet VALTONEN MOTORSPORT hade föddes en helt ny klass, med TURBOHUSET AB som stor sponsor!)

– – –

INFÖR FINALEN:

Mycket handlade om den otroligt omskrivna Mazda RX-7 i kolfiber svart som natten, och gulddetaljer som alla numera förknippar med en av norra europas mest kompetenta biltuners: VALTONEN MOTORSPORT.

Någon som vägrade finna sig i detta, och genom åren också gjort sig erkänd som en av de största vinnar-skallarna tuning-scenen har att erbjuda: Var Richard ”Supramannen” Cornacchini.

Med varsina tider under 1.20 ”King of Mantorp” dock till Finlands fördel, så blev det ett omskakande av hela motorsport-Sverige när de nästa dag körde 1.15,17 (Cornacchini) och 1.17,59 (Valtonen).

Dessutom hängde Jari Valtti på med en ”sub -1.20 tid” samma dag. Snabbare än vi eller annan organisation kört på många år på denna klassiska Time Attack-bana!

_MG_8922

(Jari Valtti satte färg på PUT när han med sin NA-trimmade BMW E30 körde hårdare än någon annan på Mantorp Park.)

Tyvärr uteblev Christian Valtonen från finalen då en dålig axel vart katastrofalt sämre under veckan mot race = inget race för finnarna.

Anslöt gjorde däremot en annan ”kändis”: Peter ”Puppan” Eriksson med ännu en ”Frankenstein” Porsche som han själv döpt till ”Porsche TurboCup”.

_MG_0181

– – –

HUR GICK DET:

För att bespara oss superlativen över hur vår final på Karlskoga föll samman, så blev det ytterligare stora rekord som fick hakorna att falla som en sten ned i backen.

Främst utmärkte sig storfavoriten Richard Cornacchini som utklassade allt vad gamla Carrera Cup och ytterligare kaross-bilars rekord från rekordböckerna med en 1.04,727. Bara en hårsmån från det snabbaste en STCC/TTA-racebil kört som snabbast på banan.

_MG_9947

(Det vattnas redan i munnen när man tänker på de som fått blodad tand av ”Supramannens” nya räder och rekord med sin Porsche RSR- och redan uttalat att de vill slå hans tider ”nu när sporten fått en etablerad aktör”, som verkligen ger förarna den profilering och plattform deras sjuka byggen förtjänar!)

”Puppan” gjorde ingen besviken i sin formella Time Attack-debut och satte en 1.07,241 som han kände hade mer att kapa på.

Med lite mer körning nästa år och växellådor som håller, så vet vi att de goda vännerna som ”Puppan” och Richard är kommer fortsätta härja i toppen som den Porsche-maffia de outtalat är!

Fler nykomlingar var exempelvis Håkan Johansson från Säffle, som har ett rykte om sig att vara ett mindre geni både bakom ratten och ”hem-garaget”… 1.09,491 körde han med en BMW E36 med original E46 M3 motor (!).

_MG_0204_MG_0003

Även om klassens värstingar kör tider som får klockan att stå still (!)… så var det mest glädjande att många med ”hem-byggen” av blandad dignitet fick köra på slicks under seriösa former.

Återigen, totalt 10 tävlande ekipage under säsong och en otroligt positiv respons på stora delar av Svenska motorsports-kartan = Vad kan vi förvänta oss i deltagarantal nästa år när alla gamla pensionerade vassa bilar, eller bilar som inte ryms i komplexa reglementen… vill prova lyckan med TAnu.se?

– – – – –

Ett djupt bugande tack till Sveriges just nu snabbaste: Richard Cornacchini.

Må vi se om rivaliteten mellan Sverige och Finland kan trissas upp ytterligare nästa år när VALTONEN MOTORSPORT laddar om för att visa att 52,xx på Kinnekulle Ring med semi-slicks bara var början eller inte- det kommer gå väldigt fort vet vi iaf.

Vi riktar också ett sista stort tack till TURBOHUSET AB som sponsrade med fina priser, och tack vare deras tilltro kunde vi sparka igång klassen snabbt.

Här kan du läsa hela SLUTRESULTATET 2014 (KLICKA!)